Monday, July 9, 2012
BISKUT SEMPRIT
Sepanjang kehidupan selama 35 thn ni belum pernah aku buat cookies. Tp oleh kerana anakanda Sofia nampak macam berminat dgn bidang masakan ni dan dia pun beria-2 minta buatkan cookies maka aku penuhi permintaannya. Terus terang aku katakan, bab-2 buat cookies mmg aku fail. Bentuk adunan lembut atau keras pun aku tak tahu. Oleh kerana aku ni mmg tak reti bab-2 membako biskut ni, sudah pastilah internet menjadi rujukan masakan untukku. Dari satu blog ke satu blog aku jelajahi. Bermacam-macam cara nak buih biskut semprit bunga ni. Akhirnya aku memilih resepi dan cara yg paling mudah untuk aku mulakan projek membako biskut ni. Alhamdulillah, menjadi juga akhirnya percubaan pertama ku. Rasanya lembut dan sedap. Supaya aku tak lupa, aku catatkan resepi ni untuk rujukan di lain kali.
Bahan-Bahan:
Butter 250g
Gula icing 140g
Kuning Telur 2 biji
Tepung jagung 100g
Tepung kastad 160g
Tepung gandum 240g
Esen Vanila 1 sudu
Ceri untuk hiasan
Cara:
1. Pukul butter bersama gula sehingga kembang.
2. Masukkan kuning telur satu persatu.
3. Setelah sebati, masukkan tepung jagung, tepung kastad dan tepung gandung sedikit demi sedikit.
4. Setelah adunan sebati, terap dgn menggunakan acuan.
5. Letak ceri sebagai hiasan
6. Bakar dalam suhu 150c dalam tempoh 15 minit.
Subscribe to:
Posts (Atom)