Tuesday, August 27, 2013

Muffin Coklat Moist Sedap dan Gebu


Alkisahnya, anakanda Putri Anis minta saya buatkan sesuatu untuk dibawa ke jamuan hari raya sekolah agamanya. Biasanya, tahun-2 sebelumnya, saya mmg tak sempat, ditambah lagi tak rajin nak buat kuih maka saya hanya membeli biskut raya di mydin atau carefour je. Tp kali ni terrrrajin pulak nak buat sesuatu. Pikir punya pikir, akhirnya saya dapat idea untuk buat muffin coklat. Lagipun bahan-bahan lebihan buat kuih raya ari tu masih banyak. Oleh itu, saya pun dgn gigih menggoogle resepi di internet dan akhirnya jumpalah resepi ini dari sebuah blog. Apa pun tengkiu kepada tuan punya blog kerana berkongsi resepi.


Bahan-bahannya:

A
 2 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan serbuk koko (Saya letak 1 cawan)
2 sudu kecil baking powder
2 sudu kecil soda bikarbonate
3 sudu teh nescafe
sedikit garam

B
 2 cawan gula kastor  (Saya kurangkan sikit)
1 cawan minyak masak
1 cawan susu cair (atau susu segar)
3 biji telur
1-2 sb oren sunquick 

C
 3/4 cawan air panas

Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi. Ayakkan tepung bersama serbuk koko, baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar. Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata. Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata.

* Tip membuat muffin yang saya google dari beberapa blogger masakan:

1. Pastikan jgn over mix bahan-2. Gaul-2kan bahan A+B+C dgn spatula sekejap je dalam seminit.
2. Sebelum membaking, panaskan oven terlebih dahulu. Kalau idok, muffin akan naik senget benget.
3. 10 minit pertama, guna oven api atas bawah, pastu guna api bawah sahaja. Yg ni kena pandai adjust dan agak mengikut perangai oven masing-masing yer...