Tuesday, October 15, 2013

Resepi Apam Tepung Gandum/ Apam Gula Perang/ Apam Kampung



Macam-2 nama apam ni. Aku panggil apam je.  Tp rasanya totap sama. Ni lah apam kegemaran aku. Cicah dengan kelapa, diiringi dengan kopi panas, perrghhhhh...mmg tak hingat donia dah. Masa aku kecik-2 dulu, mak selalu jugak buat. Bila aku dah beranak pinak ni, dah tak merasa apam buatan mak. Membuatnya sgt mudah. Rasanya cukup kena dgn tekak orang kampung macam aku. First time aku buat, apamnya melimpah keluar sbb muatan apam terlebih dalam loyang. Kali ni guna loyang yang lebih besar. Meh kita tgj resepinya:


Bahan2 (loyang 10x10x3)

4 1/4 cwn  tepung gandum
1/2 cwn  gula perang
1/4 cwn  gula pasir
2 1/2 cwn air
1 peket   yis (mauripan)
secubit garam (opt)
Kelapa parut putih yang dikukus dan dicampurkan sedikit dgn garam utk dimakan bersama apam

Cara2

1.Sapu sekeliling loyang dgn minyak
2.Bancuh yis bersama2 dgn 1/2 cawan air dan ketepikan
3.Gaulkan tepung dan gula bersama2 dan tuangkan bancuhan yis bersama2 2 cwn air ke dlm adunan tepung
4.Kacau hingga sebati , licin dan x berbintil menggunakan handwhisk
5.Tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan ianya naik 2 x ganda selama lebih kurang 45 minit hingga 1 jam
6.Panaskan kukusan dan kukus selamat 30 - 45 minit
7.Biarkan apam menjadi sejuk sebelum dikeluarkan dari loyang
8.Potonglah apam mengikut bentuk yg anda inginkan dan sedap dihidang bersama2 kelapa parut kukus.

1 comment:

Unknown said...

nampak senang tapi risau apam jadi keras...percubaan pertama failed :(
perlu cuba lagi sampai berjaya :)