Wednesday, July 18, 2012

RESEPI PUDING KARAMEL


Puding ni memang kegemaran aku. kalau bulan puasa biasa jual kat Pasar Ramadhan, paling murah aku penah jumpa RM1.50 sepotong. Yang jual sampai RM3 sepotong pun ada. Perrghhhh...gila mahal. Tapi disebabkan tak reti nak buat sendiri, beli lar jugak. Tapi kali ni aku dah belajar buat puding karamel ni. Cari resepi kat internet jer. Try buat sekali, alhamdulillah menjadi. Bila dah menjadi tu buat banyak kali sampai dah naik jemu pulak. Memandangkan bulan Ramadhan akan menjelma beberapa hari saja lagi, maka aku tuliskan semula resepi puding karamel ni. Senang nak rujuk kalau nak buat nanti. Dah lama tak buat nanti lupa pulak.


Bahan-bahannya:


400ml susu segar
4 biji telur
5 sudu gula


Utk karamel
5 sudu gula
2 sudu besar air


Cara-cara
  1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
  2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
  3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
  4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
  5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
  6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
  7. Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
  8. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais