Monday, October 14, 2013

Resepi Nasi Ayam Wow Sedappnyeee...



Dah lama teringin mencuba untuk masak nasi ayam. Sebelum ni pernah masak kat rumah mak mertua tp buat main agak-2 jer. Janji jadi nasi ayam. Kali ni aku nak cuba buat yang ada wow factor. Sekali makan pasti nak lagi dan lagi dan lagi. Setelah membuat beberapa penelitian, akhirnya aku memilih untuk mencuba resepi Nasi Ayam paling Sedap dari blogger masakan yang terkenal Puan Azie.

Alhamdulillah, Nasi Ayamku menjadi pojaaaan hati anak-2. Encik husband yang pada mulanya agak ragu-ragu tentang kesedapannya pun telah menambah dua kali nasi ayam ni. Dan testimoni dari en. husband berbunyi " Nasi ayam ni lagi sedap dari nasi ayam kat gerai nasi ayam kat kedai depan tu. Bolehlah kalau nak berniaga nasi ayam ni."Huhuhuhu.....maknanya memang sedap lettew.

Bahan-bahan lauk Ayam:

1 ekor ayam
1 inci halia
3 biji bawang putih
5 biji bawang merah

bahan perap:

Sos tiram
Kicap cair
Kicap manis
Madu
Minyak bijan

1. Kisar halia, bawang putih & bawang merah dan perap ayam dgn bahan-2 tersebut selama 30 minit.
2. Didihkan air di dalam periuk dan rebus ayam sehingga separuh masak.
3. Perap ayam dgn bahan-2 perap selama 1 jam
4. Goreng ayam secara deep fry atau panggang.

(Ayam jgn dipotong biarkan seekor atau potong 2. Setelah digoreng atau panggang barulah dipotong)

Bahan-bahan Nasi Ayam

Beras Wangi
Mentega
5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 inci halia
3 helai daun pandan
1 helai daun salam
1 senduk susu full cream
serbuk ayam
garam
gula rempah penumis: buah pelaga, bunga lawang & kulit kayu manis
Air rebusan ayam

1. Basuh beras wangi, toskan dan letakkan dalam rice cooker.
2. Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia dan masukkan daun pandan dan daun salam dgn menggunakan mentega.
3. Setelah naik bau, masukkan air rebusan ayam, susu full cream, garam gula & serbuk ayam sesedap rasa.
4. Biarkan mendidih dan setelah mendidih masukkan ke dalam rice cooker yang mengandungi beras. Jika air tak cukup, tambah air biasa. Masak seperti biasa.

Sambal Cili

5 biji cili merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil cuka/ air limau kasturi
1/2 cawan air rebusan ayam

1. Blend cili merah, bawang putih dan halia.
2. Masukkan ke dalam kuali dan masukkan garam, gula, cuka/ air limau kasturi & air rebusan ayam.
3. Masak dgn api sehingga likat.

Sambal kicap:

Air kicap hasil perapan ayam tadi dimasak dalam kuali sehingga mendidih.

Kuah Sup

Air rebusan ayam
Kubis jeruk
Garam
Gula
Serbuk Ayam
daun bawang
Daun sup
bawang goreng

1. Campur semua bahan-2 ke dalam air rebusan ayam sehingga mendidih.
2. Setelah mendidih masukkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng





Resepi Muffin Pandan Memikat Rasa



Tetiba tekak rasa nak makan muffin pandan. So, cam biasalah, bertanya kepada makcik google bg mendapatkan resepi muffin pandan terbaik. hasilnya mmg tidak mengecewakan. Rasanya sedap dan rupanya gebu sekali. Sekali rasa pasti nak lagi. Dicatatkan resepinya untuk rujukan dilain kali.

Bahan-Bahan:

200g tepung gandum
1 1/2 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 sk garam halus
100g gula castor
200ml santan
100ml minyak jagung
2 biji telur
1/2 sk pandan essence
1 sk pandan paste ( kalau tak ada boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan dan tapiskan.

Cara-caranya:

1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners. 

2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalamsebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker. 

3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemuabahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy). 

4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya. 

5. Bakar selama 20minit (170c)