Friday, September 7, 2012

BISKUT GAJUS SEDAP GILER



Alkisahnya biskut gajus ni aku buat selepas raya. Nak buat sebelum raya tak sompek dek non. Macam biasa lar, sebelum memulakan acara bakor membakor biskut ni, aku menggoogle segala macam resepi biskut gajus. Setelah bermacam-macam resepi aku kaji, maka aku telah tertarik dgn satu resepi ni yg dia tulis biskut gajus sedap giler. Untuk membuktikan betapa giler sedapnya biskut gajus tu, maka aku mencuba resepi yg tertulis. Hasilnya.....wah....sodap nak. Bukan aku kata, anak dara aku kata. beginilah bunyi dialognya " Ibu, sedap giler biskut ibu ni. Walaupun kakak ni tak teringin nak makan, tp bila makan sedap sgt, rasa nak makan jer". Maka terbuktilah kesedapan biskut itu. Jom kita tgk apa resepinya....cunnnn nakkkk!!!

Resepi:

250 butter
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan gula halus (castor/ icing)
1/2 cawan brown sugar
1 cawan gajus 9dikisar halus)
1/2 cawan tepung jagung
2 1/2 cawan tepung gandum
Gajus & kuning telur untuk hiasan

* Ada orang tanya, cawan tu besor mana nak sukat? Aku guna cawan metrik macam kat dalam gambo ni. Korang cari jer kat kedai bakery, mydin, carefour, giant. Mmg ada jual kat situ. Aku dulu pun blur gak bab ukur cawan ni. Maklum je lar ilmu membuat biskut ni mmg aku fail.





Caranya;

1.Gaul rata semua tepung bersama kacang gajus yang telah dikisar.
2.Kacau sebati butter bersama gula icing/castor, brown sugar dan esen vanilla.
3. Masukkan tepung yang telah dicampur bersama gajus  dan gaul sehingga menjadi doh.
4. Terap ikut acuan pilihan anda.
5. Bakar dalam oven ikut kesesuaian oven korang. Aku bakar dalam suhu 150C dalam temph 10-15 minit.

Sekian adanya. Selamt mencuba.