Tuesday, July 24, 2012

PUDING JAGUNG

Hari ni merupakan hari ke empat kita berpuasa di thn 2012. Puasa yang bermula hari Sabtu disambung dgn cuti hari Isnin, maka hari ini adalah hari pertama aku berpuasa pada hari bekerja. Berdasarkan pengalaman tahun lepas, asal keluar lambat jer dari opis, kompem akan tersekat dalam trafic yang perlahan. Sebaik shj jam mencecah pukul 5, aku bergegas pulang ke rumah. Jenuh tu nak drive dari Shah Alam ke Putrajaya. Bimbang takut tak sempat nak masak. Kuda merah ku pecut laju. Alhamdulillah, jam 6 lebih sampai ke rumah. Cabaran memasak 40minit, aku mampu menggulai ayam kampung masak lemak cili api, sayur kangkung, ikan goreng dan puding jagung.

Actually, ni first time aku buat puding jagung. Disebabkan aku ni mmg bukan jenis yg suka makan cookies atau kuih muih, maka mmg idok lar rajin membuatnya. Tapi atas permintaan suami, aku mencuba resepi yg ada dalam majalah rasa. Sepanjang nak menyediakan bahan-2 tu mmg dok jenguk majalah  aje lah. Maklum je lar, first time buat, tak confident. Takut tak jadi. Tapi alhamdulillah, percubaan kali pertama menjadi. Husband suka, anak-2 pun suka. So, aku kongsikan resepinya di sini untuk rujukanku di lain kali:

Bahan-2

120gram tepung kastad
375ml santan
500ml air
180gram gula.
1 sudu tepung jagung
1 tin jagung

Cara:

1. Campurkan kesemua bahan tepung kastad, gula, tepung jagung, air dan santan dalam satu bekas.
2. Kacau hingga sebati
3. Masak diatas api yang sederhana sehingga pekat dan berkilat.
4. Tuang dalam loyang dan sejukkan sehingga keras.