Friday, August 30, 2013

Muffin Pisang Sedap dan Gebu


Muffin ni aku buat tanpa dirancang. Balik keje namapk pisang dah masak sgt. Kalau makan macam tu jer kompem tak sedap sebab dah lembik. Untuk tidak membazirkan pisang tu aku godek-2 resepi muffin pisang kat internet dan terjadilah muffin pisang yang sedap dan gebuss ini. Tp kalau dilihat gambarnya...kenapa warna camtu e'k? Sebabnya aku pakai gula perang. Kalau pakai gula putih, rupanya tak seperti itu. Tp rasanya tetap wow...

Bahan-bahannya

1 1/2 tepung gandum
1 camca teh baking powder
1/3 camca teh garam halus
1 camca teh soda bikarbonat (aku guna 3/4 camca teh jer)
3 biji pisang emas (dilecek halus)
1 sudu besar mayonis
1 biji telur gred B
esen pisang (tak letak pun tak per)
3/4 cawan gula halus (saya guna gula perang dan kurangkan sedikit kuantitinya kpd 1/2 cawan
1/3 cawan mentega dicairkan (aku guna minyak jagung)

Cara-caranya:

1.Panaskan oven pada suhu 170' celcius (kepanasan oven ni ikut peel oven masing-masing yer)
2.Satukan gula, telur dan mayonis dan gaul sebati.
3. Masukkan pisang, mentega yang telah dicairkan dan esen pisang.
4.Masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder dan soda bikarbonat. Gaul pantas, jgn lama-2. bagi adunan sebati jer.
5. Pastu, masukkan adunan dalam paper cup 3/4 penuh dan bakolah didalam oven itewww. Saya bako selama 20 minit jer.

Agar-agar coklat orea sedapppppnyeee...


Hehehehe...baca tajuk mmg tak boleh blah betul. Tapi siryes mmg sedap kata ko. Agar-agar ni aku buat untuk anakanda Sofia bawak ke sekolah buat jamuan hari raya. Menurut testimoni ustazahnya..."Bestnya....nak mintak resepi boleh?". Boleh aje....Aku ni cilok resepi ni dari internet je. Kalau nak harapkan aku punya resepi mmg tak blh harap lar sbb aku ni kalau nak masak yg tak biasa aku buat mmg sambil masak sambil belek resepi kat internet. Hokkey....ini resepinya untuk rujukan aku dilain kali:

BAHAN-BAHAN

1bungkus agar-agar/10gram serbuk jelly 
750ml air 
170 gula (aku guna 140gram sahaja)
1 tin susu cair 400g
3/4 cawan Serbuk milo
1 bungkus Oreo 137g (patahkan tapi, lapisan krim jangan diasingkan)

CARA MENYEDIAKAN

  1. Panaskan agar-agar bersama air hingga agar-agar larut, kemudian masukkan gula, kacau  dan biarkan gula larut baru masukkan susu cair hingga mendidih, kacau betul-betul.
  2. Asingkan 2 cawan ke dalam periuk yang lain dan campurkan serbuk milo, kacau hingga sebati.
  3. Tuangkan 1 cawan campuran milo ke dalam loyang/acuan. Masa ini api untuk periuk Milo dikecilkan dan sentiasa di kacau untuk elak agar2 membeku.
  4. Apabila permukaan agar-agar milo dalam acuan sudah mengeras, tuangkan kesemua adunan periuk yang asli (warna putih) dalam acuan. Taburkan kesemua oreo. Apabila permukaan agar-agar putih + oreo mengeras, diakhirkan dengan lebihan agar-agar milo.
  5. Biarkan membeku dalam suhu bilik, kemudian bila sejuk baru masukkan dalam peti ais