Thursday, October 4, 2012

RESEPI MEE KARI TERANGKAT



Wah...nama resepi pun mmg tak boleh blah. Heheheeh...
Tapi resepi mee kari ni mmg sedap. Hasil rajin berkawan pakcik google.
Tp tak sempat nak snap gambar mee kari yg aku masak. Gambar yg kat dalam ni adalah belas ihsan pakcik google jugak. Jom kita lihat resepinya:

Bahan-2

Sebungkus Mee Kuning

5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 bungkus kecil serbuk kari (nak letak lebih pun tak pe)
1 biji kentang yang telah direbus
setengah mangkuk isi ayam
setengah mangkuk kerang
5 cawan santan (nak lebih pun tak apa)
Sedikit air asam jawa
tauhu cina yang siap digoreng (yang macam span tu) potong 2
Fish ball dan fish cake dipotong-potong
2 tangkai daun kari

bahan hiasan

Bawang goreng, tauhu goreng,cili potong, limau kasturi belah dua, sawi dan tauge di celur

Cara-nya


Cara-cara

  1. Celurkan mi dalam air mendidih dan tos, asingkan.
  2. Untuk kuahnya: Sediakan periuk yang sederhana besar, panaskan minyak untuk menumis. Tumis bawang putih, bwg merah dan halia dan daun kari hingga wangi. Masukkan pes rempah kari. Tumis hingga naik minyak.
  3. Masukkan isi ayam yang sudah dibersihkan. Gaul dan biar seketika.
  4. Masukkan santan, air asam jawa, kacau sebati. Biarkan mendidih.
  5. Sementara menunggu kuah mendidih, kentang yang sudah rebus di tambah sedikit air panas dan dihancurkan hingga lumat. Masukkan ke dalam kuah yang sudah mendidih.
  6. Masukkan kerang, fish ball, fish cake, garam dan perasa dan biar sekejap. Akhir sekali masukkan tauhu goreng tadi.
  7. Hidangkan dengan tahu goreng, bawang goreng, sawi dan taugeh. Selamat mencuba!
  8. ***Anda juga boleh mengubah mana2 kandungan mengikut kesesuaian selera anda dan keluarga.