Monday, October 14, 2013

Resepi Muffin Pandan Memikat Rasa



Tetiba tekak rasa nak makan muffin pandan. So, cam biasalah, bertanya kepada makcik google bg mendapatkan resepi muffin pandan terbaik. hasilnya mmg tidak mengecewakan. Rasanya sedap dan rupanya gebu sekali. Sekali rasa pasti nak lagi. Dicatatkan resepinya untuk rujukan dilain kali.

Bahan-Bahan:

200g tepung gandum
1 1/2 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 sk garam halus
100g gula castor
200ml santan
100ml minyak jagung
2 biji telur
1/2 sk pandan essence
1 sk pandan paste ( kalau tak ada boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan dan tapiskan.

Cara-caranya:

1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners. 

2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalamsebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker. 

3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemuabahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy). 

4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya. 

5. Bakar selama 20minit (170c)

No comments: